Bavngaard Logo
Relationsfærdigheder

Relationsfærdigheder

Relationsfærdigheder er et modul i DAT (dialektisk adfærdsterapi). Der er tale om en række helt specifikke færdigheder og opskrifter, som man kan træne og bruge i sin hverdag. Færdighederne hjælper dig til at blive bedre til at håndtere dine relationer, konfliktsituationer og i det hele taget situationer med andre mennesker. Hvis du har tendens til at trække dig i konflikter, tage for meget ansvar i relationer, ikke får sat grænser eller har svært ved at være dig selv omkring andre mennesker, kan du have brug for relationsfærdigheder.

Hvorfor er relationsfærdigheder vigtige?

Derfor er relationsfærdigheder relevante for alle mennesker. De skal hjælpe os til at kunne indgå i relationer på en god måde. De hjælper til, at vi ikke kommer til at glemme os selv i relationerne. Relationsfærdighederne kan give os en større tryghed og tillid til os selv i sociale sammenhænge og hjælper os til at turde være i sociale situationer. 

Det er utrolig vigtigt for os mennesker at have relationer. Vi er i bund og grund et flokdyr, og vores overlevelse har været afhængig af, at vi kunne indgå i fællesskaber. Gode relationer kan være med til at give os en følelse af tryghed og at høre til. Relationer giver os mulighed for at dele vores glæder og er en mulighed for at kunne få hjælp og støtte, når livet er svært. 

Hvornår giver relationsfærdigheder mening?

Genkender du, at relationer kan være bøvlede og besværlige? På hvilken måde oplever du det? Relationsfærdighederne kan være hjælpsomme i mange slags situationer, hvor du har med andre mennesker at gøre. Mange af os kan have gode relationsfærdigheder på et område i vores liv, men ikke på et andet. Det kan være, du er god til at navigere i relationerne på dit arbejde, sådan at du ikke kommer til at tage flere opgaver på dig, end hvad der er rimeligt, men at du har problemer, når det kommer til din familie. Nogle af os oplever, at relationer til dem, vi ikke kender så godt, er lettere, mens det bliver kompliceret i de tætteste relationer, som fx til vores kæreste eller forældre. For andre er det lige modsat. 

Det er rigtig godt at blive bevidst om, hvor det bliver besværligt, og hvad det er, der gør det så svært. Relationsfærdighederne kan både hjælpe os til at blive mere bevidste om, hvor vi kan have vanskeligheder, fx færdighederne; "de tre søjler", "myter" og "ting, der gør det vanskeligt". Andre af færdighederne er værktøjer til de situationer, hvor der er problemer, fx færdighederne "BUKOOST", "VÆRD" og "BIVA".

Typiske situationer, hvor man kan bruge relationsfærdigheder

  • På arbejdet: Når du bliver bedt om at tage ekstra opgaver på dig, og du har svært ved at sige nej, selvom du allerede er overbelastet.
  • I familien: Når du skal sætte grænser for familiemedlemmer, der forventer for meget af din tid eller dine ressourcer.
  • I parforholdet: Når du føler, at du altid giver efter for din partners ønsker og behov, og du gerne vil finde en mere balanceret måde at kommunikere dine egne behov på.
  • Med venner: Når du har svært ved at bede om støtte eller hjælp fra dine venner, fordi du ikke vil føle dig som en byrde.
  • I sociale sammenkomster: Når du føler dig utryg eller usikker på, hvordan du skal opføre dig, eller hvad du skal sige.
  • I konfliktsituationer: Når du har brug for at navigere gennem en konflikt uden at miste din selvrespekt eller skade relationen.
  • Når du møder nye mennesker: Når du føler dig usikker på, hvordan du skal præsentere dig selv og indlede samtaler.
  • Med kolleger: Når du har brug for at bede om hjælp eller samarbejde på en måde, der opretholder en god arbejdskultur.
  • Under stressede perioder: Når du føler dig presset og har brug for at kommunikere dine behov og grænser klart og effektivt for at undgå at blive overvældet.

Hvilke færdigheder er der indenfor relationsfærdigheder?

I modulet for relationsfærdigheder er der flere konkrete færdigheder. Her gennemgår jeg dem kort, så du har en idé om, hvad de går ud på.

De tre søjler

De tre søjler: De tre søjler er en måde at se på, hvad der er på spil i en social situation. Der er et mål med situationen (fx noget du vil bede om eller sige nej til), så er der selve relationen og hvordan du ønsker, at den anden person ser på dig, og endelig er der din selvrespekt, som handler om, hvordan du gerne vil se dig selv. Når man analyserer en situation ud fra disse tre søjler, kan det blive tydeligt, hvis du har et mønster i, hvad du vægter højest. Det kan være, at du har en tendens til at prioritere, hvordan den anden person ser dig og dermed glemmer dine egne mål og selvrespekt. Sådan et mønster er vigtigt at opdage, da det kan være med til at mindske dit selvværd.

Myter og opmuntrende tanker

Myter og opmuntrende tanker: Kender du sætninger som "jeg kan ikke holde ud, hvis andre er vrede på mig," eller "jeg bør klare mine problemer selv," eller "hvis jeg beder andre om hjælp, er jeg til besvær"? Hvis du kan genkende dette eller noget, der ligner, er det nok fordi du har nogle myter. Myter er gamle, negative og rigide regler/fortællinger, vi ofte ubevidst lever efter. De gør livet rigtig besværligt for os. De kommer altid et sted fra, og ofte har de været nødvendige for os. Men de følger ikke med vores udvikling, og de har brug for en opdatering. Heldigvis kan vi arbejde med disse. At opdage og arbejde med myter er en af de færdigheder, der er i modulet relationsfærdigheder.

Ting der gør det svært

Ting der gør det svært: Denne færdighed handler om at finde ud af, hvad det mere præcist er, der gør det svært for dig i en situation med andre mennesker. Der kan være mange forskellige ting, der kan gøre det svært fx at bede om noget eller sætte grænser i en situation. Hvis vi kan finde ud af, hvad det mere præcist er, kan vi meget bedre arbejde med det. For nogle mennesker er det følelser, der gør det svært. Fx hvis man bliver nervøs, når man skal bede om noget, eller hvis man bliver meget ked af det, når man vil sætte en grænse. Det kan også være, at man ikke helt ved, hvad det er, man ønsker i en situation, eller hvor ens egne grænser går. Denne færdighed hjælper os til at blive mere bevidste om, hvor vores problem ligger, og dermed hvilke færdigheder vi har brug for at træne.

Intensitet

Intensitet: Kender du det, at det er svært at vurdere, hvor meget intensitet du skal bruge, når du beder om noget eller siger nej til noget? Det kan være svært at vurdere, og indimellem rammer vi forkert. Når vi bruger for lidt intensitet, kan det være, at den anden ikke tager os alvorligt, og det kan medvirke til, at vi får en dårligere selvrespekt. På den anden side kan det give os problemer i relationen, hvis vi bruger for meget intensitet. I denne færdighed får du en række konkrete spørgsmål til situationen, der kan hjælpe med at afklare, om der skal skrues op eller ned for intensiteten.er også almindeligt ikke at bryder sig om at sidde med ryggen til en dør. Dette er tegn på, at man er tunet ind på potentiel fare.

BUKOOST

BUKOOST: Denne færdighed er en opskrift på, hvordan du kan bede om det, du har brug for, eller sige nej på en måde, der ikke går ud over din relation eller selvrespekt. Denne færdighed er jeg så vild med, at jeg har lavet et særskilt blogindlæg om den. Det er 1. søjle i de tre søjler, der er fokus på.

BIVA

BIVA: Denne færdighed handler om at pleje relationen. Det er fokus på 2. søjle i de tre søjler. I denne færdighed er der fokus på også at se den anden i relationen og prøve at få den anden til at have en god oplevelse. Der er blandt andet et fokus på validering af den anden.

VÆRD

VÆRD: Denne færdighed har fokus på, at man har en god selvrespekt. Det er altså den 3. søjle i de tre søjler, det handler om. For at have en god selvrespekt må man bl.a. være rimelig og ærlig, både overfor den anden person, men også overfor sig selv. Denne færdighed hjælper dig, til at kunne se dig selv i øjnene og tænke, at du har gjort det godt.

Konfliktløsning

Konfliktløsning: De fleste af os kommer til at være i konflikter eller uenigheder flere gange i vores liv. Men mange af os synes, det er meget udfordrende og forsøger måske at undgå det i så høj en grad, at vi kommer til at underminere vores egne behov. Dermed kan vi komme til at gå med nogle ting i for lang tid, før vi siger fra. Det kan betyde, at en konflikt kan blusse op. Med disse færdigheder får du hjælp til at komme igennem en konflikt uden at den eskalerer.

Få nye relationer og styrke gamle relationer

Få nye relationer og styrke gamle relationer: I denne færdighed er der fokus på at opbygge relationer og at pleje dem, man allerede har. Mange af os synes, at small talk kan være en udfordring. I denne færdighed er der gode tips til dette. Derudover er der fokus på, hvordan man ser på sine relationer og undersøger, hvad man godt kunne tænke sig i sit sociale liv.

Eksempler på brug af relationsfærdigheder

Case 1: Arbejdsrelateret Problemstilling: Anna arbejder i en travl afdeling, hvor hendes chef ofte beder hende om at tage ekstra opgaver, selvom hun allerede er overbelastet. Anna har svært ved at sige nej, da hun frygter, at det vil påvirke hendes forhold til chefen negativt.


Anvendte færdigheder:

  • BUKOOST:
    • Beskriv: "Jeg har lagt mærke til, at jeg ofte bliver bedt om at tage ekstra opgaver på mig."
    • Udtryk: "Jeg føler mig overvældet og stresset, når jeg får ekstra opgaver, fordi jeg allerede har meget at lave."
    • Klargør mål: "Jeg vil gerne bede om, at vi fordeler opgaverne mere ligeligt i teamet."
    • Oplys om positive følger: "Hvis opgaverne fordeles mere ligeligt, vil jeg kunne arbejde mere effektivt og med mindre stress."
    • Oprethold fokus: "Jeg forstår, at der er mange opgaver, men det er vigtigt for mig, at vi finder en løsning, så jeg ikke bliver overbelastet."
    • Stå fast: "Jeg kan ikke tage flere opgaver lige nu, da det vil påvirke min evne til at levere kvalitetsarbejde."
    • Tilbyd forhandling: "Kan vi finde en måde at prioritere opgaverne på eller måske justere deadlines?"
  • Intensitet: Anna vurderer, hvor meget intensitet hun skal bruge, når hun beder om hjælp. Hun starter med en mellem intensitet for at sikre, at hun bliver hørt uden at eskalere situationen unødigt.
  • Myter og opmuntrende tanker: Anna arbejder med myter som "Jeg må ikke sige nej til min chef" og erstatter dem med opmuntrende tanker som "Det er okay at sætte grænser for at passe på mig selv."

Case 2: Familierelateret Problemstilling: Mads føler, at hans familie forventer, at han altid er tilgængelig for at hjælpe med praktiske opgaver, selvom han har en travl hverdag. Han har svært ved at sætte grænser, da han ikke vil skuffe dem.



Anvendte færdigheder:

  • VÆRD:
    • Vær rimelig: Mads anerkender både sine egne og familiens behov. "Jeg ved, at I har brug for hjælp, men jeg har også brug for tid til mig selv."
    • Ærlighed: "Jeg har meget travlt lige nu og kan ikke hjælpe så meget som jeg plejer."
    • Rimelige krav: "Jeg kan hjælpe i weekenden, men i hverdagene har jeg brug for at fokusere på mit eget arbejde og hvile."
    • Direkte kommunikation: "Jeg har brug for at kunne sige fra uden at føle mig skyldig."
  • Ting der gør det svært: Mads identificerer, hvad der gør det svært for ham at sige nej. Han indser, at det er følelsen af skyld og frygten for at skuffe sin familie, der er den største hindring.
  • BUKOOST:
    • Beskriv: "Jeg har lagt mærke til, at I ofte beder mig om hjælp med praktiske opgaver."
    • Udtryk: "Jeg føler mig presset og overvældet, fordi jeg har meget at se til i hverdagen."
    • Klargør mål: "Jeg vil gerne bede om, at vi finder en løsning, hvor jeg kan hjælpe i weekenden, men har fri i hverdagene."
    • Oplys om positive følger: "Hvis jeg har mere tid til mig selv i hverdagene, vil jeg være mere frisk og effektiv, når jeg hjælper i weekenden."
    • Oprethold fokus: "Jeg forstår, at der er mange opgaver, men det er vigtigt for mig at kunne slappe af og fokusere på mit eget liv i hverdagene."
    • Stå fast: "Jeg kan ikke hjælpe i hverdagene, men jeg vil gerne hjælpe i weekenden."
    • Tilbyd forhandling: "Kan vi finde en løsning, hvor vi planlægger opgaverne til weekenden?"

Jeg håber, du er blevet inspireret til at bruge relationsfærdigheder, eller undersøge i hvilke situationer, de kunne give mening for dig. Hvis du er interesseret i at høre mere eller få rådgivning i, hvordan du kan bruge relationsfærdigheder, er du velkommen til at skrive til mig eller booke en tid i min klinik.

unsplash